fbpx
deegbolletjes onder een handdoek

Go for the real stuff

Een 15-tal jaar geleden, was ik aan het lezen in “Waarom Franse vrouwen niet dik worden” van Mireille Guiliano. Een luchtig boekje dat een aantal basiswaarheden op een vlotte manier terug onder de aandacht brengt. Of dat van die Franse vrouwen nog altijd waar is laat ik in het midden, maar dat boekje staat nog altijd in mijn boekenkast. Het blijft voor mij een reminder dat je, als gemiddelde mens, met het zogenaamde gezond boerenverstand al een heel eind komt. In het Frans heet dat dan bon sens en in het Engels common sense. Maar het komt er uiteindelijk op neer dat je geen voedingsdeskundige hoeft te zijn om te beseffen dat als je brol eet, je lijf uiteindelijk op een brol-manier gaat functioneren.

Dus toen mijn tienerzoon vertelde dat hij met zijn vrienden elke vrijdagavond naar de supermarkt gingen om donuts te kopen, was mijn eerste reactie: “Waarom eet je zo’n chemische dingen?”. Waarop ik prompt het antwoord kreeg: “Ja maar mama, dat bestaat niet in het echt hé.”
We hebben toen samen gezocht en hij had gelijk. Artisanale donuts bestonden niet. Bijna alle donuts waren industrieel gemaakt, meestal met een resem E-nummer-zoveel er gratis bij.

Aan de ene kant letten we ondertussen allemaal op we in onze mond steken, maar is het aan de andere kant niet ongelooflijk relax als er geen verboden fooditems zijn? Schransen is natuurlijk nooit een goed idee, dus daar komt dat gezond boerenverstand weer piepen. Maar om geen fooditems te moeten schrappen is het belangrijk dat eten zoveel mogelijk op een authentieke manier gemaakt wordt op basis van echte, pure ingrediënten, zonder bewaarmiddelen of andere chemische toevoegingen. Dus ook dessertjes 🙂

Die vrijdagavonden is het idee voor een artisanaal donutatelier geboren. Hoe De Bakkeres uiteindelijk begon, kan je lezen in een eerdere blog.
Om mij te specialiseren ben ik naast mijn (banket)bakkersopleiding in Antwerpen, bovendien naar Londen getrokken om een specifieke donutworkshop te volgen. Die bestonden toen immers niet in België.

Sinds eind 2017 kan je bij mij nu terecht voor artisanale donuts op bestelling. Huisgemaakt met enkel echte, pure ingrediënten.
En omdat niet iedereen de tijd heeft om naar Londen te reizen, kan je voortaan bij De Bakkeres in Leuven ook terecht voor de enige echte donutworkshop.
Niet in zo’n soort wafelijzertje gemaakt, maar the real stuff met verse gist én gefrituurd (en toch niet zo vettig als je denkt).
In de workshop krijg je de kneepjes van het artisanale donut-maken helemaal in de vingers.

Donuts was trouwens het startschot, want onlangs is het aanbod workshops uitgebreid en bieden we ook andere unieke bakworkshops.
Het blijft immers keiplezant om samen de handige kneepjes en trucjes van het bakken te delen.

Hopelijk tot binnenkort !

Groetjes
Barbara

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *