Zelf brood bakken? Dat is veel te veel werk! Of niet?

Net zoals met alles, kan je duizend-en-1 redenen verzinnen om iets gewoon te kopen in plaats van het zelf te maken.
Met brood is het net hetzelfde. Je kan kiezen om je brood te kopen ipv zelf te bakken. Om gewoon de economie te steunen en je brood te halen bij de lokale bakker.
Wil je dan wel kiezen voor de lokale warme bakker aub en niet voor de supermarkt? Top!
De bakker zal je dankbaar zijn.

"Kopen" wint vooral van "zelf maken" als het weer een drukke week geweest is. Dan komen de stemmetjes naar boven. Dan flitst het waarschijnlijk door je hoofd van : “Brood bakken, pfff das veel werk” of “ dan is mijn hele keuken weer vuil”.
En gegarandeerd staat met stip op nummer 1 te roepen: “Ik heb daar geen tijd voor”.

Klinkt bekend. En lijkt op het eerste zicht allemaal logisch. Niet?

Hoe komt het dan dat het sommige drukbezette mensen toch lukt om hun eigen brood te bakken?
En er nog plezier aan te beleven ook?
Nieuwsgierig?

Goed.

Ik zal een geheimpje vertellen: zelf brood bakken, kost je maar iets meer dan een uurtje werk.
Dat is de tijd die je nodig hebt om de ingrediënten te mengen, te kneden en het brood te vormen. Je mag daar van mij gerust nog 5 minuutjes bijtellen voor de afwas, maar meer dan 70 min werk zal het in totaal echt niet worden. Believe me.

De meeste tijd van een brood bakken gaat namelijk naar het rijzen en het bakken zelf.
En daar hoef jij zelf helemaal niets voor doen, behalve thuis aanwezig zijn.

Voor het hele proces moet je inderdaad gedurende een 4-tal uur na elkaar thuis zijn. Maar je bent er niet de hele tijd mee bezig. In de tussentijd kan je gerust helpen met het huiswerk van de kinderen of een weekendje-weg uitwerken of met de was bezig zijn of nog die laatste emails van het werk afwerken of een voorstel voor een leuke activiteit in de whatsapp-vriendinnengroep gooien. Het vraagt misschien een beetje planning, maar dat is vaak de sleutel om met iets nieuw te starten.
Kies maar.

Heb je nog een extraatje nodig om zelf je brood te bakken?
Je eigen brood bakken levert je wel meer op dan alleen maar de ongelooflijk lekkere geur en het knisperende geluid van het krakende korstje net uit de oven.
Het geeft je voldoening.

Ongelooflijk wat je met meel, verse gist, water en olie of boter kunt doen. Want meer dan dat heb je niet nodig. Je weet 100% zeker dat er geen kleurstoffen, bewaarmiddelen of andere poeierkes aan toegevoegd zijn.
Je weet wat er in je brood zit.

Je kan er bovendien je creativiteit in kwijt want de combinatiemogelijkheden en smaken zijn quasi oneindig. Een zoet of een 100% volkoren, met of zonder zaden of noten, kleine bolletjes of een extra groot brood voor mega boterhammen.

Je kan het deeg in de keukenrobot mengen, maar je kan ook perfect alles met de hand doen. Tijdens het kneden kan je je gedachten de vrije loop laten en de grootste problemen ontwarren, of je kan de muziek loeihard zetten en meekwelen op je favoriete nummer. Net als met joggen.

En op het einde van de rit haal je een zalig geurend brood uit de oven.
Maakt niet uit of je op veilig speelt en altijd het zelfde recept gebruikt of dat je elke keer een eigen creatie bedenkt. Je mag er trots op zijn. Jij hebt zelf brood gebakken met maar 70 minuten werk.

Ben je er klaar voor? Zet dan meel of bloem en verse gist op je boodschappenlijstje en plan jouw bakmoment.
Het heeft immers geen zin van te twijfelen. Begin er aan. Op zich kosten de ingrediënten niet zoveel dat het een mega drama is als het niet direct een prachtig superlekker brood wordt. Rome is ook niet op 1 dag gebouwd hé.

Ga er gewoon voor. You can do it!

Nieuwsgierig als ik ben, zou ik het super vinden als je je ervaringen wil delen.
Stuur je mij een foto van jouw creatie?

Zie je het echt niet zitten om zelf te beginnen aan broodbakken? Dan zijn er nog 2 andere mogelijkheden: een workshop of een heus baktraject.
De workshop Falouchen is bvb een perfecte 1ste kennismaking met brood.
Wil je iets meer bagage meekrijgen? Dan is het Baktraject Basis Brood beter geschikt. Op 4 x 4u tijd leer ik je alle basistechnieken van broodbakken.


Groetjes en héél veel bakplezier!
Babs

Zelf brood bakken? Dat is veel te veel werk! Of niet?
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x