Geen tijd om gezond te eten !

4 maart 2020

Geen tijd om gezond te eten !

Geen tijd om gezond te eten !   

Een drukke werkdag, as usual. 

Je agenda en mailbox puilen uit. En tot overmaat van ramp besef je net dat je voor vanavond geen eten in huis hebt en dus subiet nog naar de winkel moet. Wat je gaat eten, bedenk je wel als je daar bent, nu geen tijd.

Je sjeest naar de winkel, ziet een bussel wortelen liggen en beslist om wortelpuree te maken, dat lusten de kinderen graag. Maar dan bedenk je je: “goh, die moet ik dan nog allemaal schillen en snijden, incl de aardappelen, en nog 15min koken…. Subiet nog file naar huis… dat gaat nooit lukken om dat op tijd op tafel te krijgen.
Je passeert aan de frigo of diepvriesafdeling en pakt snel een pakje kant-en-klare vol-au-vent, champignons zijn ook groenten. Klaar! Je gritst nog snel een tros bananen mee, kwestie van toch nog iets gezond mee te nemen. Zelf vers eten maken zal voor morgen zijn.

Herkenbaar? 

Ik vermoed van wel….
We hebben dit allemaal wel eens voor. De een al wat vaker dan de ander.
Hoe komt het toch dat we moeite hebben om gezond te eten?

We hebben het allemaal zó druk, dat ons voornemen om gezond te eten er heel vaak als eerste bij inschiet. Jammer.
Begrijpelijk, maar toch heel jammer.

Ons eten is eigenlijk de brandstof voor ons lichaam.
Het is die brandstof die er voor zorgt dat we kunnen doen wat we willen doen. Het lijkt mij dan ook belangrijk dat we kwaliteit en “goei dinges” in onze mond steken.

Waarom is het zo moeilijk om te kiezen voor gezond?

Een belangrijke reden die vaak vergeten wordt is dat we al ons hele leven eten. Minstens 3 keer per dag. Reken dus maar uit. Voor mij zijn dat 52.560 maaltijden !!!! We hebben m.a.w. al heel lang de tijd gehad om bepaalde gewoontes op te bouwen. En die verander je niet in 1-2-3.

Soms geeft de weegschaal dan een signaal en overweeg je om een dieet te volgen. Maar een dieet is natuurlijk maar een tijdelijke oplossing. Vaak krijg je tijdens zo’n dieet enorme goestingskes. Hoe zoeter of vetter, hoe liever. En dat is heel logisch te verklaren en eigen aan diëten. Uiteindelijk kan je geen enkel dieet dat bedoeld is om te vermageren een heel leven volhouden. Dat je het niet volhoudt, of nadien weer hervalt, ligt dus niet aan jou. Trust me.

Er is nog een “bonusreden” die we allemaal wel kennen, omdat ie onbewust binnensluipt.
De reclame van de voedingsindustrie. Het woord zegt het zelf al: “industrie”. Aan een verse wortel kan je niet zoveel verdienen als aan een doos vanille-ijs. Onze voedselvoorziening moet geld in het laatje brengen, dus worden de beste marketingspelregels naar boven gehaald.
Het ongezondere wordt zo altijd gezellig en makkelijk voorgesteld. Logisch dat onze hersenen het uiteindelijk beginnen te geloven en niet meer verder nadenken.

Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen en hindernissen waarom het jou tot nu toe niet gelukt is om systematisch te kiezen voor gezonde voeding.
We hebben bovendien elk ons eigen favoriete verleidingsmonster als het op eten aankomt.


Hoe je dat verleidingsmonster het beste aanpakt zodat gezond eten deze keer wel lukt? Dat bekijk ik met veel plezier samen met jou in een gratis “Plan van Aanpak”-gesprek.

Als je nu denkt : “Allemaal goed en wel, maar mij lukt dat toch niet. Voor mij is dat onmogelijk”.
Besef dan dat er in het woord “onmogelijk” eigenlijk al het woord “mogelijk” staat.
Dus …. You can do this!


Groetjes
Barbara

,

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x